Sárga színű, enyhe zamatú (édeskés) repceméz a legmagasabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz, ami már a pörgetést követő két hétben elkezd kristályosodni és veszít sárgás színéből.
Egy hónapon belül teljesen bekristályosodik, és ennek eredményeként szinte vagy teljesen kifehéredik.
Mivel kristályai aprók, a méz élvezeti értékét nem rontja.
Az egyetlen enyhén lúgos kémhatású mézfajta, ezért fogyasztása gyomorsavtúltengés (reflux betegség) esetén kifejezetten ajánlott!
Lúgosságának köszönhetően különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként is kiváló.
A repceméz összetevői miatt immunerősítőnek is egyaránt használható. A candida diétáknál esetenként megengedett.
Fogyasztása ajánlott szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak.
Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott.