Saját termékek

Akácméz

 

Színe kristálytiszta, a halvány sárgától az enyhén zöldes árnyalatig változhat. Harmonikus ízű, nem domináns, akácvirág illatú, édes és lágy. Magas gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad. Kalciumban gazdag mézfajta, ezenkívül K, Na, Cu, Fe, S, ásványokat, a vitaminok közül pedig az A, B1, B2, B6, C, G, H, találunk benne. Jó csontképző, vértisztító hatással bír. Roborál, erősíti az immunrendszert és méregtelenít egyaránt. Kiválóan alkalmas köhögés csillapítására, a robizin és akacin tartalmának köszönhetően. Kiválóan alkalmazható a szervezet általános fertőtlenítésére. Szájüreg, garat és torok antiszeptikum. Nyugtató hatású. Mérsékelt inzulintermelést okoz, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják kis mennyiségben! Gyümölcscukor tartalmának köszönhetően májregeneráló hatással bír. Kevés virágport tartalmaz. Nem domináns íz karaktere miatt az italok és a sütemények szívesen használt édesítőszere.

 

Napraforgóméz

 

Pergetés után kettő – négy hónapig folyékony, melynek színe az aranysárgától a narancssárgáig változhat, majd igen gyorsan kristályosodik, de így is sárga árnyalatú marad. Kristályosodása két fázisra bontható: alul kemény, felül folyékony állagú mézzé válik szét, majd fél év után teljesen bekristályosodik. Íze karakteres, kissé erős, csípős jellegű, illatos és jó színező hatású méz. Savassága miatt savtúltengésben (reflux betegség) szenvedőknek nem ajánlott. Savassága miatt ez a mézfajta „jelzi” leginkább a szuvas fogakat! Sütésre kiválóan alkalmas jó színező hatása miatt, a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A napraforgó méznek nagyon magas az E-vitamin tartalma! Kimondottan magas az ásványanyag tartalma. Segíti a prosztata megbetegedések, vizelési zavarok gyógyulását. Erősíti a gyenge idegzetet, csökkenti a magas koleszterint és az érelmeszesedést. Eredményesen használták epilepsziás betegeknél, görcsoldásra, hurutos betegségeknél, nyákoldásra.

 

Repceméz

Sárga színű, enyhe zamatú (édeskés) repceméz a legmagasabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz, ami már a pörgetést követő két hétben elkezd kristályosodni és veszít sárgás színéből. Egy hónapon belül teljesen bekristályosodik, és ennek eredményeként szinte vagy teljesen kifehéredik. Mivel kristályai aprók, a méz élvezeti értékét nem rontja. Az egyetlen enyhén lúgos kémhatású mézfajta, ezért fogyasztása gyomorsavtúltengés (reflux betegség) esetén kifejezetten ajánlott! Lúgosságának köszönhetően különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként is kiváló. A repceméz összetevői miatt immunerősítőnek is egyaránt használható.  A candida diétáknál esetenként megengedett. Fogyasztása ajánlott szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott.

 

Selyemkóróméz

Másnevén vaddohány méz, de semmi köze a dohányhoz.  A vaddohány méze erős illatú, íze intenzív, aromás, fűszeres, igazi finomság.  A francia konyha kedvelt alapanyaga, nyers húsok puhításához, fűszerezéséhez kiválóan használható.  Lassan kristályosodó mézek közé tartozik. Vadon termő növény, ezért teljesen mentes a vegyszerektől. Az egyik leghatásosabb immunrendszer erősítő és gyulladáscsökkentő mézfajta.  Égési sérülésekre és sebekre rákenve, gyógyító és nyugtató hatású. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az asthma, rheuma, bronchitis és bőrfekélyek gyógyulásához. Az asszonyok tejtermelésük fokozására is használhatják. Hosszú távú fogyasztása vérnyomás szabályozó. A selyemkóró méz pollenmentes, mivel a növény virágporát nem gyűjtik a méhek, ennek köszönhetően pedig az allergiások is fogyaszthatják. A selyemkóró igazi Hungarikum, mert csak hazánkban, az alföldi részen termel nektárt, ezért a selyemkóró méz elismert magyar specialitás.  

 

Vegyesvirágméz

 

A vegyes virágméz egy gyűjtő név. Nem önálló fajtaméz, összetétele, színe és íze a növények sokféleségéből adódóan rendkívül eltérő lehet. Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. A legértékesebb mézek egyike, mert a különféle növényekről származó nektárok miatt a méz egészségre gyakorolt hatásai is különbözőek. Legtöbbször sötét színű. Minél sötétebb a színe, annál magasabb az ásványanyag és flavonoid tartalma. Létezik tavaszi vegyes virágméz és erdei vegyes méz is. A legtöbb B-vitamin ezen mézekben találhatóak meg. Italok és sütemények ízesítésére is egyaránt ajánlott.

Propolisz

 

Természetes hatóanyagának (különféle növényi gyanták, antioxidánsok) köszönhetően, csökkenti a gyulladásokat, erősíti az immunrendszert. A propolisz vagy másnevén méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárok tömítésére és fertőtlenítésére használják. Természetes antibiotikum (mellékhatások nélkül), emellett erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Használható légcsőhurut és allergikus jellegű asthma esetében. Erős vírus, baktérium és gombaölő hatású segít a megfázásos megbetegedések esetében. Növeli az erek rugalmasságát, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatású is. Használják gyomor és nyombélfekély gyógyítására, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére, sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék és gerinc fájdalmakra.

 

Virágpor

A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) tartalmaz. A pollen legfőbb értékét az aminosavak adják. A 22 ismert aminosavból 20-féle megtalálható benne. A virágpor a vitaminokban leggazdagabb méhészeti termék, hormonokat és enzimeket is tartalmaz. Legalább 20 ásványi elem megtalálható benne. A virágpor elsősorban roboráló hatású. A kimerült, operáció után, a lábadozó, a szülés utáni emberek erős támasza. A rendszeres virágporfogyasztás folyamatosan biztosítja a szervezet ellenálló képességét és a magas szintű teljesítményt. Jó hatással van a vérképre, véd a hiánytünetek ellen, elősegíti a figyelem és az emlékezés tartósságát. A megfelelő mennyiségű pollenfogyasztás jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosít. Jól felhasználható hiánytünetek és hormonális betegségek ellen. Jelentős triptofán tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. Előnyös a magas koleszterin szint csökkentésére.