Napraforgó méz

 

Pergetés után kettő – négy hónapig folyékony, melynek színe az aranysárgától a narancssárgáig változhat, majd igen gyorsan kristályosodik, de így is sárga árnyalatú marad.

Kristályosodása két fázisra bontható: alul kemény, felül folyékony állagú mézzé válik szét, majd fél év után teljesen bekristályosodik.

Íze karakteres, kissé erős, csípős jellegű, illatos és jó színező hatású méz.

Savassága miatt savtúltengésben (reflux betegség) szenvedőknek nem ajánlott. Savassága miatt ez a mézfajta „jelzi” leginkább a szuvas fogakat!

Sütésre kiválóan alkalmas jó színező hatása miatt, a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A napraforgó méznek nagyon magas az E-vitamin tartalma!

Kimondottan magas az ásványanyag tartalma. Segíti a prosztata megbetegedések, vizelési zavarok gyógyulását.

Erősíti a gyenge idegzetet, csökkenti a magas koleszterint és az érelmeszesedést. Eredményesen használták epilepsziás betegeknél, görcsoldásra, hurutos betegségeknél, nyákoldásra.